publicaties

Jan '16

Dutch Identity

Voor het eerst zijn de meest talentvolle hedendaagse Nederlandse portretfotografen in een publicatie samengebracht.

Het portret gaat over identiteit. Niet alleen de identiteit van het model maar ook die van de fotograaf én die van de beschouwer.

Dit boek doet recht aan de kwaliteit, de diversiteit en de internationale statuur van de Nederlandse portretfotografie. Met o.a. studiofotograaf Koos Breukel, documentair fotograaf Vincent Mentzel, modefotografie Viviane Sassen en een internationaal geprezen fotograaf als Anton Corbijn. Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum De Fundatie in Zwolle.
→ www.nederlandsfotomuseum.nl
Jaar 2016
Taal Nederlands
Uitgeverij Waanders, Hilversum, 27/04/2016
Ontwerper Irma Boom Office (Irma Boom)
Formaat 24 x 30 cm (staand)
Omvang € 29,50
Prijs 978 90 777 4031 6
ISBN 978 94 626206 5 0
Bindwijze Paperback
Jan '15

Koninklijke foto’s in Het Hof

Koninklijke foto’s Vincent Mentzel in Het Hof
De om zijn portretfotografie befaamde Vincent Mentzel maakte honderden foto’s van leden van het Koninklijk Huis die intieme en persoonlijke portretten opleverden.

Vierennegentig foto’s werden geselecteerd voor de tentoonstelling Koninklijke foto’s – Vincent Mentzel in Het Hof die te zien was . Bij de tentoonstelling verscheen een door Irma Boom ontworpen boek met dezelfde titel.
→ www.nederlandsfotomuseum.nl
Jaar 2015
Taal Nederlands
Uitgeverij Dordrechts Museum, Dordrecht, 27/04/2015
Ontwerper Irma Boom Office (Irma Boom)
Omvang 72 p.
Prijs € 23,95
ISBN 978 90 717222 2 6
Bindwijze Paperback
Jan '11

Foto Vincent Mentzel

Foto Vincent Mentzel, hoffotograaf van NRC Handelsblad, is vooral een gigantische portrettengalerij.

Op een enkel beeld na is alles in zwart-wit, wat weerspiegeld wordt in de zwarte kaft en de zwarte snee, en het witte papier. Zijn oeuvre wordt niet chronologisch gepresenteerd, maar als een doorlopend beeldverhaal aan de hand van motieven. Door de foto’s te groeperen naar houdingen, gebaren en andere vormen van beeldrijm, ontstaat er een filmisch ritme. Het individu gaat op in een tijdloze beeldenstroom, hetgeen relativeert. Formele portretten van bekende Nederlanders worden gemengd met onbekenden, met groepen en met snapshots. Politiek, nieuws en verre landen met het koningshuis, muzikanten en kunstenaars.

"De jury is vol lof over de compositie van dit boek en de nauwgezette lay-out die uit elke dubbele pagina spreekt. Bovendien valt het boek perfect open.“
Tekst HJA Hofland

Jaar 2011
Taal Nederlands
Uitgeverij d’jonge Hond, Zwolle, 16/10/2012
Ontwerper Irma Boom Office (Irma Boom, Sanne van de Goor)
Prepress Èpos Press, Zwolle
Drukker Èpos Press, Zwolle
Binder Abbringh, Groningen
Formaat 213 x 283 x 44
Omvang 432 p.
Oplage 6.000 (in drie drukken)
Prijs € 49,50
ISBN 978 90 891029 3 5
Lettertype LL Replica
Bindwijze genaaid gebonden
Materiaal 120 g, Munken Lynx Rough 1.4 (binnenwerk), 170 g. Butterfly, zwart (schutbladen), 120 g. Papvr natural 300 (band)
Jan '09

Beelden voor de krant

De carrière van Vincent Mentzel (1945), al decennia staffotograaf bij NRC Handelsblad, omspant ruim 40 jaar. Hij legt zich vooral toe op parlementaire, portret- en reisfotografie. heeft Mentzel nu een over de wereld van det: ateliers, portretten van beeldhouwers en verzamelaars, openingen van tentoonstellingen. Onder de geportretteerde kunstenaars horen Panamarenko, Donald Judd, Martin Kippenberger en Piet Esser.
Tekst van Hans Rooseboom

Jaar 2009
Taal Nederlands
Uitgeverij Museum Beelden aan Zee, Scheveningen, 20o9
Formaat 115 x 165 mm
Omvang 32 p.
Prijs € –
ISBN 978 90 760281 2 5

UITVERKOCHT
Jan '08

Klaas Gubbels

Klaas Gubbels – De Voortgang
Het werk van Klaas Gubbels bevindt zich onder andere in Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Stedelijk Museum Amsterdam en Museum voor Moderne Kunst Arnhem, naast vele particuliere collecties in binnen- en buitenland. In de hoofdtekst van Klaas Gubbels – De Voortgang voert auteur/regisseur Cherry Duyns een dialoog met de kunstenaar over de totstandkoming van zijn werk. Daarnaast toont dit unieke boek de eerste stappen die Gubbels zette van schilderen naar driedimensionaal werken. Het geeft een overzicht van de cortenstalen beelden die zijn ontstaan sinds het nieuwe millennium, documentaire foto’s van Vincent Mentzel en Cherry Duyns en een indrukwekkende collectie hoofdzakelijk recente schilderijen.

De bijgevoegde dvd ‘Stilleven van een schilder’ bevat prachtig beeldmateriaal: de uitzending van Het uur van de Wolf die aan Gubbels werd gewijd (2003) plus opnames van diverse, nooit eerder gepubliceerde interviews. Deze uitgave maakt duidelijk dat het oeuvre van Klaas Gubbels nog steeds levendig en in ontwikkeling is.
→ www.specialeboeken.nl
Auteur Cherry Duyns

Uitgever De Boekenmakers
Druk 1e
Uitgifte 2008
Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover + DVD
ISBN 978 90 777 4031 6
Gewicht 1,6 kg
Formaat 29 cm hoog / 25 cm breed / 2,5 cm dik
Omvang. 192

UITVERKOCHT
Jan '05

Een huis dat zingt

Een huis dat zingt – Het Mexicaanse droomkasteel
Van Edward James, mecenas van Salvador Dali en René Magritte

(Tekst van Gerrit Komrij, Rob Bartlema & Arjen Ribbens)

Samen met journalist Rob Bartlema reside hij in 1980 naar Las Pozas, het Mexicaanse landgoed van de Engelse dichter en kunstverzamelaar Edward James. Daar, midden in de jungle, werkte de vroegere mecenas van Salvador Dali en René Magritte aan de verwezenlijking van een surrealistisch droomkasteel: een huis met vleugels, een huis dat zingt.
→ www.boekwinkeltjes.nl
Jaar 2005
Taal Nederlands
Uitgeverij Dordrechts Museum, Dordrecht, 2005
Omvang 58 p.
Prijs € 12,50
ISBN 978 90 741597 9 1
Bindwijze Paperback

De mens achter de luchthaven

Fotograaf Vincent Mentzel legde de afgelopen maanden de mens achter de luchthaven vast. In bezit van een ‘all areas’ pas verkende Mentzel de wereld voor en achter de schermen. Zo ontstaat een beeldverhaal waarin getoond wordt dat zelfs de hightech wereld van de moderne luchtvaart in de eerste plaats mensenwerk blijft.
→ www.amazon.com
Tekst van HJA Hofland

UITVERKOCHT

Boeken selectie

Boek ter gelegenheid van de tentoonstelling 'China' in Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam