Postzegelvel Willem-Alexander 50

Het postzegelvel Willem-Alexander 50 met foto’s van Vincent Mentzel is ontworpen door Irma Boom. PostNL vroeg Mentzel of hij foto’s beschikbaar wilde stellen voor postzegels ter ere van de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. De voormalige staffotograaf van NRC Handelsblad stemde daarin toe, met het voorstel dat Boom het ontwerp zou maken.

Prins Claus
Mentzel: “Mijn eerste contacten met het Koninklijk Huis waren met prins Claus, die ik eind jaren ‘70 ontmoette op een reis naar China. Hij was zeer geïnteresseerd in fotografie. Dat schiep een band. Enkele jaren later vroeg hij mij mee te werken aan een publicatie van Renate Rubinstein ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van kroonprins Willem-Alexander. Sommige foto’s uit dit boekje Alexander hebben we voor dit nieuwe postzegelvel gebruikt. Ik heb Irma voor het ontwerp gevraagd omdat we eerder prima hebben samengewerkt, onder meer voor fotoboeken en een tentoonstelling. Maar vooral omdat ze een heel bijzondere en unieke ontwerper is.”

Prins Claus speelde ook een belangrijke rol bij de kennismaking van Irma Boom met het Koninklijk Huis. Boom: “Prins Claus vroeg mij samen met hem het logo te maken voor het Prins Claus Fonds. Dat werd in 1996 opgericht ter ere van zijn zeventigste verjaardag. Voor koning Willem-Alexander heb ik weer het ontwerp gemaakt voor de koninklijke besluiten die hij dagelijks ondertekent sinds hij in 2013 zijn moeder opvolgde.”

Zwart-wit en kleur
Vanaf het begin waren Mentzel en Boom het eens dat de foto’s de actieve kant van koning Willem-Alexander moesten laten zien, in een combinatie van formele en informele momenten. Boom: “De selectie beperkte zich tot de foto’s die Vincent van Willem-Alexander als kroonprins en als koning heeft gemaakt. Vincent is niet altijd overal bij geweest, daardoor is het deze keuze geworden. In eerste instantie hebben we gekeken of we ons tot zwart-witfoto’s konden beperken, maar dat werd te monotoon. Vandaar dat is gekozen voor zwart-wit boven voor de meer informele foto’s, en kleur onder voor de meer formele. De keuze was niet makkelijk, omdat er zo veel momenten zijn die interessant zijn.”

 

Actuele foto
Na een eerste presentatie van ontwerpideeën stelde Mentzel aan PostNL voor om ook een foto te gebruiken die speciaal voor deze postzegels gemaakt zou worden. Mentzel: “In november 2016 heb ik daarom koning Willem-Alexander op De Eikenhorst gefotografeerd – aan zijn bureau, in het huis, voor het huis, in de tuin. Het is de tuinfoto geworden omdat deze foto zo mooi aansluit op de foto uit 1985 erboven. Die foto was de eerste waarvoor koning Willem-Alexander leerde poseren. Toen we vorig jaar de buitenopnamen gingen maken, wandelde hij als vanzelf naar het deel van de tuin met het kunstwerk van André Volten op de achtergrond. Duidelijk een plek waar hij zich op zijn gemak voelt. Zijn moeder deed dat ook altijd als ik haar fotografeerde.”

Fotoselectie
Voor de selectie van de historische foto’s hanteerden Mentzel en Boom het fotoboek Koninklijke Foto’s – Vincent Mentzel als belangrijkste bron. Boom: “We hebben vele combinaties van foto’s getest. Ook wilden we een hommage brengen aan prins Claus. Vandaar de foto van de jonge Willem-Alexander met voetbal in de tuin. De extra foto’s op de tabs naast de postzegels versterken het gevoel van continuïteit. Daardoor zijn er ook meer vaart en richting in gekomen, net alsof je de foto’s kunt swipen.”

Het belangrijkste criterium bij de selectie was niet volledigheid – dat lukt niet met tien foto’s – maar evenwicht. Boom: “Dat is gelukt door te kijken, weer te kijken en te zoeken naar een perfecte compositie. Dan vallen ook onverwachte details op, bijvoorbeeld hoe de schuine lambrisering van de trap in Huis ten Bosch doorloopt in het driehoekje op de postzegel ernaast. Dat is eerst toeval, maar gaat na de ontdekking ervan deel uitmaken van de compositie. Bij het uiteindelijke ontwerp kijk je als vanzelf het eerst naar de middelste twee foto’s. Die van de jongen van bijna achttien en die van de man van bijna vijftig.”

Fotojournalistiek
Volgens Mentzel komen in alle foto’s het karakter van koning Willem-Alexander en zijn voorkeuren duidelijk naar voren. “Misschien nog wel het sterkst op de foto die in Rotterdam is genomen. Daar zit van alles in: de lach, de vlag, het water, het binnenschip, de Willemsbrug. In andere foto’s keren andere aspecten terug: het sportieve met de voetbal, het actieve als hij op straat loopt tijdens het staatsbezoek aan China, zijn tijd bij de marine. Het zijn ook geen glamourfoto’s, het zijn journalistieke beelden. Je ziet een jongen die oefent om staatshoofd te worden. En de man die dat is.”

Bron Post.nl

Postzegel door Vincent Mentzel

Postzegelvel Koning Willem-Alexander 50